Și-au căutat copilul timp de 45 de ani, după ce acesta – având doar 4 ani – a dispărut în zona fabricii ”Pionierul”. Deși așa ceva nu se mai întâmplase până atunci, părinții lui Laurențiu au primit acceptul autorităților comuniste pentru a publica fotografia copilului dispărut în presa vremii. Fotografia a fost însoțită și de un anunț. Mai mult, părinții au primit și dispensă de la Miliție pentru a-l plăti în valută pe francezul Jean Louis Crozier, un radiestezist care căuta cu pendulul persoane dispărute.
Laurențiu Cristescu a dispărut pe 20 octombrie 1973, informează libertatea.ro, iar părinții s-au confruntat – de la bun început – cu unele probleme legate de modul de organizare și funcționare a… organelor de Miliție. Prima sesizare pe care au făcut-o nu a fost de găsit, așa că au mai făcut una, copilul dispărut a fost chemat, apoi, pentru a i se face buletinul, cu toate că el figura încă în evidențe ca fiind dispărut.
La numai două luni după dispariție, lui Laurențiu… i s-a sistat plata alocației.
„Au trimis înştiinţare, de două-trei ori, să vină Ţiţi să-şi facă buletinul”, spune mama. „Aceiaşi miliţieni de la Circa 14, care înregistraseră dispariţia şi care, teoretic, îl căutau”. Atunci s-au năruit speranţele părinţilor că oamenii legii l-ar putea găsi vreodată pe Ţiţi.
Anunţul, apărut în octombrie 1973, la rubrica „Aflăm de la Miliţia Capitalei”, era o premieră în presa RSR. Tot o premieră a fost şi contactarea, în martie 1983, a francezului Jean Louis Crozier, un radiestezist care căuta cu pendulul persoane dispărute. Au aflat de el întâmplător şi i-au scris, iar francezul le-a cerut două poze cu Ţiţi, o hartă o României, una a Bucureştiului şi 500 de franci francezi.
Nu s-au împăcat cu gândul că băiatul lor a murit. Îl așteaptă și azi și se întreabă dacă l-ar recunoaște în varianta fericită în care acesta ar apărea în fața lor. Există și varianta ca Laurențiu, fiind găsit de cineva la vremea dispariției sale, să fi primit o nouă identitate, în baza unei legi care era în vigoare la data respectivă.
În perioada octombrie 1093 – decembrie 1974 au fost înregistrate, pe teritoriul României, 290 de înregistrări tardive ale naşterii. 27 dintre acestea, în Bucureşti. Ţiţi ar putea fi unul dintre copiii găsiţi căruia i s-a dat o nouă identitate, pentru ca apoi să i se piardă definitiv urma, scrie libertatea.ro.
Băiatul care a dispărut în urmă cu 45 de ani ar putea fi recunoscut, astăzi, după unele semne particulare.
– după urechea dreaptă avea un ganglion micuţ, ce urma să fie operat; chiar de-ar fi fost efectuată intervenţia chirurgicală între timp, în acel loc a rămas o cicatrice;
– la picioare, degetul cel mare era incomplet dezlipit de următorul deget;
– pe fesa dreaptă avea o cicatrice mică, rotundă, rămasă de la o arsură.
În 2009, Florin Lăzău, singurul poliţist român specializat în „age progression”, a „îmbătrânit” imaginea lui Ţiţi. Aşa ar arăta copilul de 4 ani devenit adult.
Citește mai mult pe libertatea.ro.